BeugelAls tanden of kiezen naar voren staan of niet goed op elkaar passen, dan kan een beugel uitkomst bieden. Een beugel zorgt ervoor dat tanden en kiezen rechter komen te staan. Hierdoor onstaat een kleinere kans op problemen met kauwen. Ook het schoonhouden van een gebit met tanden en kiezen die recht staan, gaat een stuk gemakkelijker. En een mond met rechte tanden ziet er mooi uit.

Aanmeten van een beugel

Een beugel wordt aangemeten door de tandarts of orthodontist, een gespecialiseerde tandarts die zich helemaal heeft toegelegd op het aanmeten van beugels en die precies weet hoe scheve tanden weer recht komen te staan.Eerst kijkt de orthodontist of tandarts hoe scheef de tanden en kiezen staan. Vervolgens maakt maakt hij een afdruk van boven- en ondertanden. Ook maakt hij röntgenfoto's en gewone foto's van het gebit. Daarmee kan hij zien welke beugel het meest geschikt is. Het kan zijn dat iemand nog te jong is voor een beugel en dat de kaak eerst verder moet groeien.

Soorten beugels

Welke beugel wordt aangemeten, hangt af van de stand van tanden en kiezen.

Slotjesbeugel: Een slotjesbeugel zit vast aan de tanden

Buitenbeugel: Soms wordt een slotjesbeugel gebruikt in combinatie met een buitenbeugel. De buitenbeugel zit vast met een band om het achterhoofd of nek.

Ook zijn er beugels die in- en uitneembaar zijn. Een beugel trekt of duwt de tanden en kiezen in de goede richting. Het is van belang dat de orthodontist of tandarts de beugel regelmatig bijstelt, zodat tanden en kiezen steeds in de goede richting worden geduwd.

Schoonhouden

Het schoonhouden van tanden en kiezen is soms een stuk lastiger met een beugel, maar wel heel belangrijk. Er bestaan speciale tandenborstels die het schoonmaken vereenvoudigen. Plakkerige dingen zoals dropjes, toffee of kauwgum moeten worden vermeden tijdens het dragen van een beugel. Hetzelfde geldt voor frisdranken met veel suiker, zoals cola.

Met vragen en voor meer informatie kunt u bij uw tandarts of orthodontist terecht.

De gebruikte afbeeldingen op deze pagina zijn afkomstig uit de brochure ‘Een beugel: vragen en antwoorden’, een gezamenlijke uitgave van de NMT en het Ivoren Kruis.