ImplantatenEen van de behandelingen bij onze praktijk in Amsterdam zijn implantaten. Alle tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. Een implantaat is een kunstwortel van metaal en/of een keramisch materiaal. Als het implantaat in Amsterdam voldoende vastgegroeid is aan het kaakbot, kan het als basis dienen voor een kroon, brug of overkappingprothese.


Maar hoe tonen onze implantaten van onze praktijk in Amsterdam?


afbeelding van de dwarsdoorsnede van een kies met wortel Dwarsdoorsnede van een kies met wortel

afbeelding van de dwarsdoorsnede van een implantaat met kroon Dwarsdoorsnede van een implantaat met kroon

afbeelding van de vervanging van een tand door een implantaat met kroon Vervanging van een tand door een implantaat met kroon

afbeelding van de vervanging van drie kiezen door twee implantaten met een brug Vervanging van drie kiezen door twee implantaten met een brug

afbeelding van een brug op zes implantaten Een brug op zes implantaten

afbeelding van twee implantaten met een constructie waarop een brug kan worden geplaatst Twee implantaten met een constructie waarop een brug kan worden geplaatst.

Wanneer wordt een implantaat bij ons in Amsterdam toegepast?

In onze praktijk in Amsterdam worden implantaten in verschillende situaties toegepast. Wij geven u hierbij een aantal voorbeelden:

Wanneer behoort een behandeling met implantaten in Amsterdam tot de mogelijkheden?

In principe kan bij iedereen bij wie het kaakbot is volgroeid (vanaf ongeveer achttien jaar) een implantaat worden geplaatst. Er zijn wel een paar voorwaarden, waaraan moet worden voldaan om de implantaten een succes te laten zijn:

Daarnaast is het succespercentage van implantaten bij niet-rokers hoger dan bij rokers. Ook overmatig alcoholgebruik kan het succes van het implantaat nadelig beïnvloeden. Om te kunnen beoordelen of u voldoende kaakbot hebt en of het gezond is, worden röntgenfoto’s gemaakt. Door nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om op plaatsen waar te weinig kaakbot aanwezig is nieuw kaakbot te laten ontstaan (guided bone regeneration). Daardoor kunnen tegenwoordig met succes implantaten worden geplaatst waar dat vroeger niet kon.

Hoe verloopt de behandeling met implantaten in onze praktijk in Amsterdam?

Het inbrengen van een implantaat in Amsterdam

Het inbrengen van de implantaten wordt verricht door uw reguliere tandarts of een kaakchirurg.


Hoe wordt een implantaat ingebracht?

Er zijn twee manieren van het inbrengen van een implantaat.

Welke aanpak voor u specifieke situatie de beste is, zal uw tandarts of kaakchirurg met u overleggen. De ervaringen met de behandelingen zijn wisselend. De behandeling kan belastend zijn. Met de napijn valt het in het algemeen wel mee. Het bot zelf heeft geen gevoel; het tandvlees kan enigszins pijnlijk zijn. Voor de eventuele napijn krijgt u zonodig een pijnstillend middel voorgeschreven. Bespreek met uw behandelaar de eventuele mogelijkheden voor u.

Nazorg na behandeling van implantaat in Amsterdam bij ons

Nadat het implantaat is geplaatst, zijn goede mondhygiëne en controle door de tandarts erg belangrijk. De tandarts of kaakchirurg zal u vragen een half jaar na plaatsing en daarna weer na een half jaar (of indien nodig eerder) voor controle terug te komen. Het kan zijn dat hij voor de controle één of meer keren röntgenfoto·s maakt. Dankzij de controles kan de tandarts of kaakchirurg tijdig ingrijpen.bij ongewenste ontwikkelingen.

Een goede gebitsverzorging is van groot belang voor het behoud van de implantaten. Naast de dagelijkse mondverzorging is regelmatig bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist nodig. Zo wordt de conditie van het tandvlees, van het bot rondom de implantaten en van de kroon, brug of prothese op de implantaten goed in de gaten gehouden.

Voor meer informatie kunt u bij uw tandarts in Amsterdam terecht.

De gebruikte afbeeldingen op deze pagina zijn afkomstig uit de brochure ‘Implantaten’, een gezamenlijke uitgave van de NMT en het Ivoren Kruis