KindergebitOok voor kinderen. geldt: voor het behoud van tanden en kiezen is het belangrijk om het aantal eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot een keer of zeven.


Zuigflescariës

Veel peuters mogen een groot deel van de dag langdurig sabbelen op een zuigflesje met limonade of vruchtensap. Dit is slecht voor hun melkgebit. Door het langdurige sabbelen hebben de suikers in het drinken meer kans cariës te veroorzaken. De kans op zuiglflescariës is kleiner als kinderen hun limonade of vruchtensap ineens opdrinken. Als ouder kunt u dit stimuleren door uw kind zo vroeg mogelijk te wennen aan het drinken uit een beker. Met een maand of negen kunt u daarmee beginnen, eventueel als tussenstapje eerst met een tuitbeker.

Wist u dat u vanaf het doorbreken van het eerste tandje het gebit van uw kind kan beschermen door te poetsen met een speciale peutertandpasta met fluoride.


Sealen

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven die moeilijk met de borstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen eerder gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan als het ware nog 'uitharden'. Als de tandarts de groeven in de kiezen van uw kind diep vindt, zal hij u adviseren om deze te sealen om gaatjes te voorkomen. Sealen is het aanbrengen van een laagje lak van kunststof. De tandarts legt van tevoren uit hoe dat is zijn werk gaat. De behandeling doet geen pijn. Wel kan de lak in het begin een beetje vieze smaak afgeven.