De mondbeschermer...zet daar je tanden in !

Uw tandarts beveelt het dragen van een mondbeschermer sterk aan als u een risicovolle sport beoefent. Hockey, rugby, ijshockey, skaten, skeeleren, squash, gevechtsporten zijn enkele voorbeelden van sporten waarbij het risico op tandletsel groot is. Door een val, hoofdcontact met een andere speler of een puck, stick of racket die het gezicht raakt.


Voorkom letsel

Met het dragen van een mondbeschermer bij de beoefening van risicovolle sporten beschermt u preventief uw gebit. En zo voorkomt u tevens de emotionele belasting van een mondbeschadiging en de vaak hoge kosten die behandeling van letsel met zich mee kan brengen.


tabel

Draag de beschermer!

Voor de beschermende werking zal de mondbeschermer ook echt moeten dragen. Zowel tijdens trainingen als tijdens wedstrijden, onafhankelijk van uw ervaring of prestatieniveau. De voordelen van het dragen van een mondbeschermer zijn algemeen bekend, maar desondanks dragen sporters deze niet altijd. Een mogelijk verklaring hiervoor is dat mensen de neiging hebben te denken dat ongelukken anderen overkomt. Ook speelt het draagcomfort een rol.


Voorwaarden

Een goede mondbeschermer voldoet aan de volgende voorwaarden, hij:


Soorten beschermers

Mondbeschermers zijn er in twee soorten: beschermers die buiten de mond (extra-oraal) en beschermers die in de mond (intra-oraal) worden gedragen. Gebitsbeschermers die buiten de mond worden gedragen zijn alleen geschikt in combinatie met een helm.

Van de intra-orale beschermer bestaan verschillende typen. De meest voorkomende zijn de:


Kant-en-klaar of individueel vervaardigd?

Een mondbeschermer dient comfortabel te zitten. De individueel vervaardigde mondbeschermer van de tandarts wordt over het algemeen als het meest comfortabel ervaren. Deze mondbeschermers hebben een goede pasvorm en storen het minst de ademhaling of het spreken. Voor kinderen en jeugdigen met een wisselgebit beveelt de tandarts een confectie- of thermoplastische beschermer aan. De vorm van het gebit is bij deze groep veranderlijk, ze zijn goedkoper en gemakkelijker te vervangen bij verlies. Na het wisselgebit kunnen sporters bij hun tandarts terecht voor meer informatie over een op maat gemaakte mondbeschermer.

Wilt u een mondbeschermer aanschaffen? Raadpleeg uw tandarts dan eerst voor meer informatie.


Wat te doen bij tandletsel?

Is er toch tandletsel ontstaan? Dan is het goed om te weten wat u moet doen. Voor directe informatie kijkt u op Tand los of afgebroken.