Poetsenafbeelding van een tandeborstel

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. En een fluoridetandpasta. Maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen, zonder al te hard te duwen. Laat het hele gebit zowel aan de wangkant als aan de tongkant de revue passeren. Een goede poetsbeurt duurt een minuut of vijf. De tanden en kiezen worden schoon en de fluoride heeft tijd om zijn beschermende werk (tegen gaatjes) te doen. In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen.

Tandpasta

Met weinig tandpasta op de borstel poetst u makkelijker dan met heel veel, omdat het dan minder schuimt. Gebruik een bolletje fluoride-tandpasta ter grootte van een erwt, en doe dit op een droge borstel. Neem de tijd voor het tandenpoetsen (tijdsindicatie: vijf minuten). Poets zorgvuldig en met korte heen en weer gaande bewegingen.

Tandenpoetsen in zes stappen

Het ondergebit

afbeelding de binnenkant van het ondergebit poetsen afbeelding de buitenkant van het ondergebit poetsen afbeelding de bovenkant van het ondergebit poetsen

Het bovengebit

afbeelding de binnenkant van het bovengebit poetsen afbeelding de buitenkant van het bovengebit poetsen afbeelding de bovenkant van het bovengebit poetsen

De gebruikte afbeeldingen op deze pagina zijn afkomstig uit de brochure ´Gezonde tanden en kiezen: een kwestie van tandenpoetsen´, een gezamenlijke uitgave van de NMT en het Ivoren Kruis.