Röntgenfoto'sWat zijn röntgenfoto's?

Röntgenfoto's zijn foto's die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven kunnen door allerlei delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren heendringen. Daarom kunnen röntgenfoto's worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.

Voor het maken van een röntgenfoto richt de tandarts het apparaat op het te fotograferen deel van het gebit. Vervolgens wordt het apparaat heel kort ingeschakeld. En wordt de foto gemaakt.


Waarom maakt de tandarts foto's?

Ook kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen, die bij kinderen nog moeten doorbreken, aanwezig zijn. Verder worden röntgenfoto's gebuirkt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.


Risico's

Bij het maken van röntgenfoto's bij de tandarts wordt een hele kleine hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de heoveelheid straling die u oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling,hoe gering ook ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen het risico van het niet, of te laat ontdekken van een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking.

Voor meer informatie kunt u bij uw tandarts terecht.

De NMT heeft, in samenwerking met het Ivoren Kruis, een folder gemaakt over dit onderwerp. Deze folder kunt u online bestellen bij het Ivoren Kruis of bij een bezoek aan uw tandarts vragen.