SpoedAlleen voor reguliere patiënten: Als u een pijnklacht heeft kunt u ons maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur bellen. Wij proberen u nog dezelfde dag te helpen.
Bij onze afwezigheid wordt u doorverwezen naar het Tandarts Bemiddelingsbureau, te bereiken op de volgende telefoonnummers:
0900 821 22 30 (20ct p.m.) of 020 506 38 41.


Tand los of afgebroken

Door een klap of ongeluk kan een tand afbreken of helemaal los komen.

Wat moet u doen als een tand los is?

foto van pak de tand bij de kroon

1. Zoek de tand snel op en pak de tand vast bij de kroon, het deel van de tand dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is. Kom liever niet aan de wortel van de tand. Als je aan de wortel komt is de kans kleiner dat de tand weer wil hechten in de kaak.foto van de tand schoon spoelen in een bakje melk

2.Spoel de tand schoon in een bakje melk. Als er geen melk voorhanden is, kan de de tand schoongelikt of gezogen. Het is beter de tand niet in contact te brengen met water omdat nog levende cellen van het wortelvlies dit vaak niet overleven. Dat maakt de kans op genezing kleiner. Poets de tand niet schoon met een borsteltje of een schoonmaakmiddel.foto van de tand in een beker met melk

3. Het is het beste de tand terug te plaatsen in de kaak. Lukt dit niet, zorg dan in elk geval dat hij vochtig blijft. De tand mag in geen geval uitdrogen. Is de tand langer dan een half uur droog geweest, dan kan hij nauwelijks meer met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje tot aan het bezoek aan de tandarts. Het beste is de tand in een beker met melk te doen. Als er geen melk in de buurt is, kan de tand ook los in de mond worden bewaard, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Ga altijd direct naar de tandarts!

NB: een melktand mag nooit worden teruggeplaatst, omdat dit het gebit permanent kan beschadigen.Wat moet u doen als een tand is afgebroken?

foto van twee afgebroken tanden

Als er een stuk van een tand is afgebroken, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Op het breukvlak kan namelijk een ontsteking ontstaan. Neem het afgebroken deel van de tand altijd mee. Vaak kan het worden teruggeplaatst en anders wordt de tand hersteld met witte vulling (composiet).


Aan een afgebroken melktand doet de tandarts doorgaans niets, omdat een kind deze rond zijn zesde jaar wisselt voor een blijvende tand. De tandarts beperkt zich meestal tot het eventueel glad slijpen van de scherpe rand van de tand, zodat het kind zijn tong niet beschadigt.De gebruikte afbeeldingen op deze pagina zijn afkomstig uit het vouwblad ´Tandletsel´, een gezamenlijke uitgave van de NMT en het Ivoren Kruis